Verksamheten på ett stuteri

horse-337215_1280På ett stuteri ägnar man sig åt hästavel. Det är en verksamhet med en lång och rik historia. Vad många inte tänker på i dagens Sverige är att hästar en gång i tiden var oerhört viktiga som transportdjur och arbetsdjur. Stuterier var då vanligt förekommande och fanns bland annat vid privata gods och kyrkliga gods. Flera länder inrättade även statliga stuterier. Namnet stuteri kommer från en modern stavning av fornsvenskans “stoþ”. Det betyder flock av ston med hingstar. Vid ett egentligt stuteri hålls enbart ston, men ofta finns en hingstdepå i nära anslutning till stuteriet.

Sverige hade en gång i tiden ett stort behov av stuterier, inte minst för att försörja krigsmakten under 1600-talet fram till 1800-talet. Det fanns ett stort behov av hästavel och högkvalitativa hästar för att försörja den svenska arméns behov av ett högklassigt kavalleri. Under början av 1900-talet gjorde den tekniska utvecklingen att stuteriers betydelse började avta för bland annat försvaret, jordbruket och näringslivet. Samtidigt innebar inte det att hästavel och hästuppfödning hade spelat ut sin roll. Istället började fokus skifta till ridsport och ridning som hobby och rekreation.

Nuförtiden arbetar ett stuteri ofta med att ta fram duktiga travhästar och sporthästar. Anledningen är att sådana hästar är mycket värdefulla. Det är inte ovanligt att hästar säljs på auktion för flera hundratusen kronor eller ännu mer. Ridsport omsätter väldigt mycket pengar, detta gäller även spelbolagen som tjänar pengar på åskådare som vill satsa pengar på olika galopp- och travlopp. Ett av dessa spelbolag är William Hill som har många odds.  Alla har dock inte ambitioner att tävla med sina hästar på någon högre nivå. Det är ett vackert och människovänligt djur som ligger många svenskar oerhört varmt om hjärtat. I detta land finns det väldigt många ridklubbar och personer med ett brinnande intresse för ridning och ridsport. Framgångsrika hästar blir ofta avelsdjur när karriären är över och kanske hamnar de på något stuteri. Genom det viktiga arbetet på stuterier har olika hästraser förädlats och lett fram till prisbelönta hästar med fina egenskaper.

Är du intresserad av betting kan du läsa mer om att satsa på trav och galopp på vinstraden.se.