Om ridsporten dressyr

Dressage. Bay

Syftet med dressyr är att främja samspelet mellan ryttare och häst, samt att göra hästen mer angenäm att rida och mer användbar. Föga förvånande har den moderna formen av dressyr sitt ursprung inom militären. En gång i tiden var hästar ovärderliga för att de skulle kunna upprätthålla sin verksamhet. Med tiden ersattes hästarna av motoriserade fordon, men konsten att träna hästar och utveckla samspelet mellan häst och ryttare levde i högsta grad kvar och har lett till en spännande och utvecklande ridsport. I dag kan man till och med satsa pengar på vissa dressyrtävlingar då en del spelbolag på nätet erbjuder specialodds. Mer om olika spelbolag på nätet finner du här.

En dressyrhäst behöver dels särskilda egenskaper och dels väldigt omfattande träning för att bli duktig. Även en dressyrryttare måste lägga mycket tid för att kunna bemästra sporten. De flesta har säkert sett en dressyrtävling på TV. Det är faktiskt en av få OS-grenar där män och kvinnor tävlar på lika villkor. Då kan det se enkelt ut, men det är dressyrhästar och dressyrryttare på mycket hög nivå som tävlar i OS och andra stora tävlingar. På stora hästtävlingar kan man ofta betta, under OS har till exempel William Hill odds på dressyrtävlingarna.

Dressyrtävlingar

Reglerna inom dressyr är ganska komplicerade för de som inte är insatta i sporten. Dressyr har ett mycket omfattande tävlingsreglemente. En dressyrdomare tolkar tävlingsreglementet när de gör sina bedömningar av olika ekipage. Även en dressyrryttare måste ha stor förståelse för alla regler för att veta vad de ska sträva efter och hur de ska träna. Vid tävling är målet att hästen ska visa spänstiga och fria gångarter. Ryttare och häst ska vara så samspelta att inga tydliga kommandon syns, utan det ska verka som de tillsammans dansar fram över banan.

I dressyr ingår rörelser som trav, skritt, galopp, piaff, passage, piruett, olika vändningar, ryggning och mycket annat. Det förekommer så kallade kürprogram inom dressyrtävlingar. I ett sådant program har ryttaren själv komponerat rörelserna i en helhet och rider det till egenvald musik. Det finns flera olika nivåer inom dressyr. En nybörjare på en ridklubb har inte samma rörelser som ett erfaret proffs.