Håll din häst frisk

horse-197199_1280Att förebygga skador och hålla sin häst frisk är något som alla hästägare strävar efter. Allsidig träning, rätt hästfoder och daglig hästskötsel är alla viktiga för att en häst ska må bra och undvika sjukdomar och skador. Försök att vara uppmärksam på din häst. Om du ser avvikelser kan det finnas möjlighet att upptäcka en sjukdom eller skada i ett tidigt skede. Precis som många andra djur är hästar duktiga på att dölja sina problem. Med dagliga visitationer och god kännedom om sina hästar går det ändå att snabbt se om något inte stämmer.

Visitera din häst

Visitera din häst varje dag även om den inte ska ridas. Syftet är att kontrollera hästens hälsotillstånd. Ju mer man umgås med sin häst, desto mer lär man känna den. Du kommer att lägga märka till hur hästen brukar bete sig och hur den brukar se ut. Sticker något ut och verkar annorlunda går det att göra en mer noggrann undersökning och i vissa fall kontakta en veterinär. Eftersom hästar ryktas dagligen är det ett utmärkt tillfälle att utföra den dagliga visitationen.

Kroppshållningen ska se normal ut. Lägg märke till ögon och näsborrar. Rinner det ur dem? Slemhinnorna bör vara laxrosa i färgen. En häst rör mycket på öron och ögon. Om den verkar onormalt hängig och trött, ta tempen. Kroppstemperaturen kan variera något för olika hästar, men vanligtvis ligger den i spannet mellan 37,2 grader och 38,2 grader. Se över huden så att det inte finns sår och svullnader. Var särskilt uppmärksam runt där sadeln och annan utrustning brukar sitta. Skavsår kan lätt uppstå, inte minst under sommaren när det är varmare och mer svettigt.

Kontrollera att alla skor sitter på och att hästen har ätit sitt foder. Urin och träck säger också en hel del om hästens hälsotillstånd. Det ska se normalt ut. Ser du något konstigt med hästens ben eller muskler går det att känna efter försiktigt. Muskler eller rygg ska inte ömma vid lätt tryck.