Hästfoder och näringstillskott

the-horse-556876_960_720För att en häst ska må bra och vara nöjd måste den äta rätt. Näringsrikt hästfoder är väsentligt för alla hästar på grund av deras stora muskler och aktiva livsstil. Vissa anpassningar görs beroende på hästras, temperament, ålder och nuvarande hull. Om hästen tävlar eller utför ett visst arbete kan det också inverka på valet av foder.

På vårt stuteri har vi insett värdet av rätt hästfoder. Satsa på prisvärt och välsmakande hästfoder av högsta kvalitet. Det ska helst vara fritt från konserveringsmedel och tillsatser. Vi tror inte på att enbart jaga det billigaste priset på hästfoder, utan satsa gärna på närproducerat foder för miljöns skull.

Vilket foder passar bäst?

Om din häst har ett normalt energibehov fungerar det utmärkt med vanligt grovfoder och någon form av kompletteringsfoder. Det gäller till exempel ridskolehästar och vuxna fritidshästar. Skulle hästen hålla på med krävande fysisk tävling bör du välja energirikt foder med något mer fett- och fiberinnehåll. Det går att hitta foder särskilt anpassat för tävlingshästar i form av müsli och pellets.

Hästar som fortfarande växer, det vill säga föl och unghästar, kan må bra av hästfoder som är berikat med extra protein och vitaminer. Det ges utöver grovfoder och gör att deras näringsbehov är tillgodosett. Ston som är dräktiga eller ger di till föl har också ett högre behov av protein, vilket gör att samma typ av proteinberikade foder kan passa till dem.

Kom ihåg att hästar precis som oss människor har olika preferenser och behov. I slutändan handlar det om att välja ett foder som både passar deras energibehov och individuella smak. Det finns flera olika varumärken på hästfoder. Genom att satsa på välkända och omtyckta varumärken går det att känna sig trygg som hästägare. Att köpa hästfoder på nätet blir ibland mycket billigt och bekvämt, särskilt om smidig hemleverans erbjuds.